Zweigelt

Pôvod odrody: Odroda vznikla ako výsledok snahy stredoeurópskych šľachtiteľov o sortu, ktorá by odolávala klimatickým výkyvom našich zemepisných šírok a zároveň poskytla víno s plnosťou a divokosťou slnkom zaliateho európskeho juhu. Šľachtitelia pracovali na nových odrodách, ktoré by aj v chladnejšom podnebí priniesli víno blízke zahraničným hviezdam. Jedným z prvých výsledkov bolo Zweigeltovo hrozno. Pochádza z Rakúska, kde vznikla krížením Frankovky Modrej a Svätovavrineckého. V  20. rokoch  minulého  storočia  ho  vytvoril  riaditeľ  chýrnej  rakúskej  vinárskej  školy v Klosterneuburgu pri Viedni Dr. Zweigelt, po ktorom dostalo aj meno. Rakúske  vinárstvo  má  dlhú  tradíciu  a  slušnú  povesť. V súčasnosti  patrí  Zweigeltrebe, nazývaný aj rotburger, k najrozšírenejším modrým odrodám v Rakúsku s 8-percentným podielom vo vinohradoch. Odroda sa udomácnila aj na Slovensku, najmä v oblasti Malých Karpát, Skalice a východoslovenských Sobraniec.

Charakteristika odrody:  Silne  rastúca  odroda,  koncentrácie  živín   v  listoch   sú  vyššie   ako  priemer  odrôd.  Je  citlivá na  preťaženie.  Ker  má  silný  a  vzpriamený rast, rodivosť je dobrá. Vyžaduje bujne rastúci podpník. Skoro raší, zberovú zrelosť  dosahuje  začiatkom  októbra.  Kvalita  vín  dorobených  z  tejto  odrody  do  značnej  miery  závisí  od  lokality  pestovania hrozna,  od  dobrého  ročníka  s  dostatkom  slnečných  lúčov   a  starostlivého ošetrenia strapcov po zbere.  Inak je  Zweigeltrebe  drsným  a  neprístupným.  Dôležité  je  najmä  odstránenie  strapiny  a  odzrnenie  pri lisovaní.

Charakteristika vína: Jemné, hebké, harmonické, bohaté na farbivá s fialovým odtieňom. Farba je tmavorubínová. Je  to  ľahké, príjemné, ovocné  víno   s  arómou  bazy  či  klinčekov  a  jemnou  kyselinkou.  Chuť  pripomína  čerešne,  či  iné  plody  našich záhrad. Víno  pripomína  svojím  nižším  obsahom trieslovín temperament juhu Európy. Vyzrievanie v barikových sudoch vínam tejto odrody mimoriadne prospieva, získava na harmonickosti a jemnosti v chuti i vôni. Osloví všetkých milovníkov mäkších červených vín ovocného charakteru. Odporúčaná teplota na podávanie je 18°C.                                      

Gastrokombinácia: Zweigeltrebe sa najviac snúbi so steakmi a biftekmi. Vhodne dopĺňa i pečeňové či divinové špeciality a zrejúce druhy syrov. Chutí aj k najrôznejším dezertom.