Lipovina

        Lipovina  sa  používa  k  výrobe  vína   i  reduktívnym  spôsobom.   Vína  sú  potom  jemne  aromatické  s  pomerne výraznou  kyselinou.  Lipovina pučí a kvitne stredne skoro, hrozno však dozrieva neskoro. Bobule mäknú približne 15. augusta a hrozno sa oberá až koncom októbra.

Pôvod a rozšírenie: Pravdepodobne ide o maďarskú odrodu, ktorá vznikla ako náhodný semenáč. Je rozšírená predovšetkým v štátoch východnej Európy, a to najmä v Maďarsku, kde sa pestuje vo všetkých vinohradníckych oblastiach, predovšetkým však v Tokaji. Je známa aj v Chorvátsku, v Rumunsku a na Kryme. U nás je jedinou oblasťou jej pestovania vinohradnícka oblasť Tokaj, v ktorej je zastúpená približne 15 % výsadby. Zaregistrovaná bola v toku 1942.

Poloha a pôda:  Na  polohu  je  náročná,  vyžaduje  chránené,  teplé   a  slnečné  lokality.  Vysoké  nároky  má   aj  na  pôdu, vyžaduje  hlboké,  teplé  pôdy  dobre  zásobené  živinami.  Nedarí  sa jej vo výsušných plytkých pôdach.

      Lipovina  sa  používa  k  výrobe  vína   i  reduktívnym  spôsobom.  Vína  sú  potom  jemne  aromatické  s  pomerne výraznou  kyselinou.  Veľký  význam  má  však  predovšetkým  vo  výrobe  tokajských  vín.