Rulanské biele

Odroda: Patrí medzi stredne až vysoko rodiace odrody. Príťažlivá vôňa kvetov a plná zamatová chuť zaradzujú moky z tejto odrody medzi naše najžiadanejšie. Rulandské biele patrí do skupiny odrôd používaných na výrobu najkvalitnejších bielych vín. Ich kvalita nadobúda starnutím jemný buket. Poskytuje i kvalitnú surovinu na výrobu šumivých vín. Cukornatosť muštov sa podľa ročníka a lokality pohybuje od 16 do 23° NM.

Pôvod odrody: Rodí  sa  na  kroch  Burgundského  bieleho.  Tak,  či   onak,  nezaprie  táto  odroda   v  sebe  svoj  pôvod.  Pôvodom  je  to  stará  francúzska  odroda  známa  už  v  14. storočí.  Hovorí  sa  o  nej  ako  o  krásnej  francúzskej  odrode s burgundským  rodokmeňom.  Odrodu rajonizujeme do teplejších polôh miernych svahov s južnou expozíciou.

Charakteristika vína: Rulandské  Biele  je  biele  akostné  odrodové  víno.  Je  to  extraktívne  svieže  ľahké  víno  s harmonizujúcimi  kyselinami  a  s  jemnou  arómou. Svojím  charakterom blízke Chardonnay, s buketom blízkym Rulandskému Sivému. Slnkom  pozlátené  víno  žltozelenej  farby.  Noblesná  vôňa  medových  plástov,  broskýň,  mandlí, dominujú aj tóny  mandarinkovej  šupky a dužiny grepov. Vo víne cítiť aj jemný nádych chleboviny. V  chuti  sa  postupne  vynárajú jemné ovocné tóny, najmä hrušky, banánov a  tropických  chutí  vanilky,  vlašského  orecha  a  ananásu. Vynikajúce ročníky obsahujú jemnú príchuť  po  ušľachtilej  plesni  Botrytis  cinerea.  Vysokú  akosť  dosahuje  pri  dobrom  ročníku  ležaním   vo  fľašiach  ako   aj  z  prezretého  hrozna  pri  fľašovej  zrelosti  vína.  Akostné  sa  konzumuje   v  priebehu  2 až 4 rokov, prívlastkové v rozpätí 3 až 8 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 9 – 11° C.

Gastrokombinácia: Doporučujeme ho podávať k varenému mäsu, k prírodným úpravám hovädzieho mäsa, k zeleninovým a ovocným predkrmom, k hydine, teľacím špecialitám, paštétam, rybám a k tvrdším bielym syrom.