Müller - Thurgau

            Ľahké nenáročné vínko osloví najmä počas letných nocí strávených pri posedení s priateľmi na terase. Popíja sa lahodne, dúškami.

Odroda: Biela odroda Müller Thurgau má za sebou viac ako storočnú históriu. Je jedným z najstarších krížencov. Na svojich biologických  rodičov  sa  ponáša   len  čiastočne.  Müller  Thurgau   je  nenáročná  odroda,  dáva   kvalitné,  pravidelné úrody a darí sa mu  najmä  v  chladnejších polohách. Je to stredne skorá odroda, ktorá sa zberá už v septembri.

Pôvod odrody:  Odroda  bola   vyšľachtená   profesorom  Hermannom   Müllerom,   pochádzajúcim  zo  Švajčiarska  z kantónu  Thurgau,  vo  výskumnom   a  šľachtiteľskom  ústave   v  nemeckom  Geisenheime  v  roku  1882  ako  údajný kríženec  medzi  odrodami   Rizling  rýnsky   a  Silvánske  zelené. Úlohou profesora Müllera bolo priviesť na svet odrodu menej náročnú na pestovanie a výnosnejšiu ako rizling. Hoci ide o veľmi mladú odrodu, už počas relatívne krátkeho obdobia sa Müller Thurgau stihol výrazne rozšíriť po všetkých severnejších vinohradníckych oblastiach Európy. V Nemecku je po Rizlingu Rýnskom  druhou  najrozšírenejšou  odrodou,  okrem  Nemecka  sa  pestuje  v  Rakúsku,  Švajčiarsku, v  Čechách,  Maďarsku  a  na Slovensku. Jedny z najsviežejších müllerov pochádzajú zo strednej Európy - z  kopcovitých  oblastí  Rakúska,  Slovenska   a  Moravy.  V  dnešnej   dobe  predstavuje  táto  odroda  na  Slovensku  asi  12% plochy z celkovej plochy pestovania viniča, čím sa po Rizlingu vlašskom Veltlínskom Zelenom stala treťou najrozšírenejšou pestovanou na Slovensku.

Charakteristika odrody: Je stredného rastu a má redšie olistenie. V porovnaní s Rizlingom má nižšiu odolnosť voči mrazom, na druhej strane sa rýchlo regeneruje po poškodení mrazom. List má päťlaločnatý, kožovitý, hlboko vykrajovaný. Strapec je stredne veľký, valcovitý so žltozelenými oválnymi bobuľami. Zberovú zrelosť dosahuje od polovice septembra až do začiatku októbra, nedosahuje vysokú cukornatosť. Odroda je náročná na zelené práce. Rodivosť je veľmi vysoká. Skorším zberom zachránime kyseliny a tým aj vyššiu kvalitu vína. Müller Thurgau sa hodí najmä do okrajových oblastí, kde dáva najlepšie vína. Nie je náročná na polohy, má však väčšie nároky na pôdu. Vyžaduje hlboké, úrodné pôdy, znáša i ťažšie, ale nie príliš suché pôdy.

Charakteristika vína:  Ľahké  svieže  víno  s  ovocným  charakterom.  Jemne  aromatické,  extraktívne  mäkšie,  často  vyššej  kvality.  Farba vína je svetlo žltozelená s iskrou do zlata. Má muškátovo-kvetinovú vôňu, vonia  po  vanilke a mandliach,  v  jemnej  aróme   môžete  objaviť  aj  grepovú  šupku.  Chutí  jemne,  ľahšie  a  sviežo s  príjemnými  aromatickými   a chuťovými  tónmi. V ovocnej korenistej chuti  sa  objavuje  hrozno,  broskyne  i  jablká.  Príjemný  charakter  mu  dodáva  aj  nižší   obsah  kyselín,  vďaka   ktorému   je   Müller   Thurgau   harmonické,  stredne   plné   víno.   Obľubujú   ho  hlavne  mladí   konzumenti   a   dámy.   Jeho  sviežosť   si   treba   užiť,  kým   je   mladé.  Vekom stráca iskru, lebo dlhším zretím sa znižuje výraznosť buketu ako aj kvalita. Špičkové ročníky sa však oddajú archivovať, víno zretím získava hlbšie tóny. V prípade akostných vín je vhodné konzumovať ho v priebehu 1 - 2 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

Gastrokombinácia:   Müller   Thurgau   je   ideálny   v    kombinácii  s   rôznymi   úpravami   sladkovodných   rýb,  s  jemnými   omáčkami,   bielym   mäsom  a   hydinou   pečenou    alebo   grilovanou   bez   omáčok.  Vhodný   je   tiež  k   cestovinám,  k  lososovi,  zeleninovým   a   ovocným  šalátom,   k   dusenej  zelenine,   studeným  predjedlám   ale   aj   k   ovocným  dezertom.  Jeho jemné   aromatické   charakteristiky   vyniknú  v kombinácii  so syrom.