Syrah

      Táto kvalitná modrá odroda je jedna z najušľachtilejších odrôd pre červené vína na svete, Syrah je kráľ austrálskych červených vín. Táto odroda v sebe snúbi azda všetko, čo labužník od krvavého moku očakáva. Syrah je jednoznačne najlepšia odroda juhovýchodného francúzskeho regiónu Rhône Valley, kde je považovaná za jedinú klasickú modrú odrodu severnej časti Rhôny s výrazne kontinentálnym podnebím.  V  južných  častiach  Rhôny  je  odroda  Syrah  používaná  ako  jedna  zo  základných  odrôd  pre  výrobu  slávneho  Châteauneuf-du-Pape. Je to hrozno, z ktorého cítiť silu a váhu. Je takzvanou chrbtovou kosťou produkcie vín v oblastiach ako Côte Rotie, Cornas a Hermitage. V súčasnosti je najväčší producent Syrahu na svete Francúzsko, potom Austrália.

Pôvod odrody: Syrah pochádza vraj z Perzie, z mesta Shiraz – hlavného mesta provincie Fars v Iráne. Odtiaľ je odvodený aj jeho názov prvé zmienky o ňom pochádzajú z doby asi 600 rokov pred našim letopočtom. Je pravdepodobné, že cez grécke a rímske územia doputoval niekoľko sto rokov pred Kristom do francúzska do vinárskych oblastí v okolí rieky Rhôny, odkiaľ sa postupne rozšíril do celého vinárskeho sveta. Potreba tepla Syrahu nedovolila rozšíriť sa v Európe mimo stredomoria. Vo Francúzsku sa v iných oblastiach vyskytuje skôr ako doplnková odroda. Avšak pred vyše 100 rokmi našla svoj domov za morom. Obrovské úspechy slávi v Austrálii, kde v slávnych horúcich údoliach Barossa a Hunter dostáva ešte viac tepla ako vo Francúzsku. Dlhú tradíciu má aj v Južnej Afrike, rýchlo rastie pestovanie v Chile, Kalifornii a Argentíne.

Charakteristika odrody: Bobule majú tvar čierneho korenia. Odroda je odolná voči oxidácii a vyhovuje jej granitová zem. Sú z nej vína vhodné na dobré uskladnenie.

Charakteristika vína: Syrah je víno telnaté, silné avšak s jemnejšími trieslovinkami. Veľmi tmavé víno, má krásnu sýtu rubínovo červenú farbu s tehlovým meniskom. Vyniká bohatou štipľavou kyticovou vôňou a arómou po korení, vanilke, bobuľovom ovocí, najmä malín,  jahôd  a  čiernych  ríbezlí.  Francúzi  ho  poznajú  pod  pojmom  „divoké“,  pretože  pripomína  pach  divej  zveri.  Býva  kyslejšie,  výrazná  je  v  ňom chuť čerstvo pomletého čierneho korenia. Do výbavy dostáva aj chuť černíc, čokoládový charakter, v teplých oblastiach aj škoricovú príchuť. Vyšší obsah trieslovín mu umožňuje vyzrievať, na dobrý syrah treba vyčkať aspoň tri roky, aby sa prejavil. Veľmi často sa necháva vyzrievať v dubových sudoch, čím získava dymový charakter. Krásnou črtou tohto vína je, že aj jeho lacnejšie odrody, ako zo St. Joseph alebo Crozes-Hermitage ponúkajú komplexnú chuť a vedia kvalitne potešiť už po 3 až 4 rokoch dozrievania. Syrah je víno až nekonečné vo vôni, bohaté v chuti, s dlhotrvajúcim dozvukom. Ale jeho potenciál ešte nie je vyčerpaný a zretím vo fľaši ešte získa na kvalite. Odporúčaná teplota na podávanie je 18 – 20° C.

Gastrokombinácia: Veľké  víno,  akým  je  dobrý  Syrah,  si  vyžaduje  aj  dobré  jedlo.  Odporúča  sa  kvalitná  zverina, hovädzina  či  bravčové,  mimoriadne   sa   priatelí   s   údeninami.    Dobre   zvýrazní   chuť   pečeného   alebo  grilovaného  mäsa,   chutí   aj   s   mäsom   s    omáčkami.  Plné   francúzske  červené  sa  priatelí  aj  s  plnými  syrmi.
 

Radenie: