Muškát žltý

Pôvod odrody:  Klasická  tokajská  odroda,  z  ktorej  sa víno  vyrába  vo  veľmi  obmedzenom  množstve.  Je  to  rarita tokajskej  oblasti a najvzácnejšia z tokajských muštových odrôd viniča.

Charakteristika odrody:  Stredne  skoro  pučí,  rovnako  stredne  skoro  kvitne,  ale  neskoro  dozrieva.  Má  stredne  veľký strapec.  Zrelé  strapce  sú  husté,  bobule  tvarovo  deformované.  Listy  na  kroch  zostávajú  dlho  zelené  a  neskoro opadávajú. Kry  začínajú  rodiť  najskôr  v  štvrtom  roku  po  výsadbe. Muškát  Žltý  potrebuje  južné   svahovité  polohy  s intenzívnym  slnečným  žiarením.  Vyžaduje  kamenisté,  teplé,  hlboké  pôdy  dobre  zásobené  živinami. Má  veľmi  dobrý  až  silný  rast,  drevo  dobre  vyzrieva.  Dosahuje  vysokú  cukornatosť. Vegetačné  obdobie  Muškátu  Žltého  trvá  180  dní.

Charakteristika vína: Aromatické,  jemné,  akostné  víno,  ktoré  sa   v  poháriku  vyfarbuje  nie  do  žlta,  ale  do  zlatista. Náznak  citrusových  plodov,  zmiešaný  s  typickým  odrodovým  muškátovým  nádychom  vytvára  kompozíciu,  vhodnú  aj pre  ten  najchlpatejší  jazýček.  Je  v  ňom  cítiť  južná  orientácia  svahu,  na  ktorom  bolo  hrozno  dopestované  a  vyžaruje z  neho  láska,  s  ktorou  bolo  vyrobené. Vôňa je sladučko-korenistá, pripomína čerstvý odtrhnutý strapec Muškátu Žltého. Veľmi jemný charakter tohto vína je doplnený zvyškovým cukrom, ktorý excelentne harmonizuje s príjemnou hroznovou chuťou. Tá je ľahšia a perzistentná. Odporúčaná teplota na podávanie je 12° C.
 
Gastrokombinácia:  Víno  sa   najlepšie  hodí k  studenému  hydinovému  mäsu  a  vďaka  svojej  výraznej  chuti  sa  hodí  aj  k  údeným a lososovým  rybám.
 

Radenie: