Cabernet sauvignon

      Cabernet Sauvignon je dnes nepochybne jednou z najdôležitejších a najkvalitnejších modrých muštových odrôd viniča na svete a preto mu hovoríme aj kráľ modrých muštových odrôd. Vo vinárstve tvorí základ tých najlepších vín, ako sú Château Lafíte, Château Marganx, Château Latour. Cabernet Sauvignon sa dnes prakticky pestuje vo všetkých vinárskych oblastiach.

      Najstaršie dochované správy o tejto odrode pochádzajú z Francúzska z polovice 16. storočia z okolia Bordeaux. Teda pôvodom francúzska odroda, ktorej rodičmi sú Cabernet Franc a Sauvignon Blanc, sa v 19. storočí rozšírila po celej Európe, kde  ju  vysádzali  ako  náhradu  za  fyloxérou  zničené  vinohrady.   Odroda  neskôr  prenikla   i  do  vinárskych  oblastí  nového sveta  –  Chile,  Kalifornie,  Austrálie  a   južnej  Afriky.  Cabernet Sauvignon, ako každá neskoro dozrievajúca odroda, vyžaduje najteplejšie polohy. Bobule sú stredne veľké, majú hrubú tmavo modrú šupku, ktorá tvorí až 20 % hmotnosti bobule. Dužina je rôsolovitá, šťavnatá a prekvapivo trávnatej chuti. To všetko je veľmi dobrý základ pre vína s hlbokou farbou a vysokým obsahom trieslovín, ktoré sa zretím zaguľatia a zjemnia do neopakovateľnej krásy.

      Cabernet Sauvignon  je  najušľachtilejší  predstaviteľ  červených  vín.  Má  vysoký  obsah  antokyanových  farieb  a  tanínu. Má výraznú  odrodovú  príchuť  cabernetového  charakteru  a  vyšší  obsah  kyselín.  Víno  má  svoju  noblesu   a  šarm.  Je mimoriadne  korenisté,  typické   s  výrazným  odrodovým  charakterom. Farba vína je atraktívna rubínovočervená. V intenzívnej ovocno-kvetinovej vôni objavíte vôňu čerešní, višní, sliviek, čiernych ríbezlí, čierneho korenia, fialiek i jemný anízový tón. V chuti tiež dominujú kúsočky čiernych ríbezlí, ale aj mäkká trieslovina, čerstvo pomleté čierne korenie a primeraná čokoládovo-bylinná dochuť. Robustná chuť je zahalená do príznačnej vône dreva. Starn utím vína sa stupňuje korenistosť, sýtosť farby. Akostné  vína  sa  konzumujú   v  priebehu  2  až  4  rokov,  výberové  vína  s  prívlastkom  najlepšie  po  6  až  10  rokoch. Odporúčaná  teplota na podávanie je 16 až 18° C.

Gastro: Toto víno doporučujeme podávať k poľovníckym špecialitám, ako napr. korenisté úpravy diviny, k plesňovým dobre vyzretým syrom, steakom, biftekom, k mäsovým polievkám. Hodí sa aj k bravčovému a hovädziemu mäsu, ku kačici, husi a aj k vnútornostiam.
 

Radenie: