Tramín červený

Odroda: K šľachte medzi hroznom patrí Tramín - ráta sa medzi najstaršie a najcennejšie odrody. Víno z tejto odrody (pod názvom Vitis aminea bola predávaná už na rímskych vínnych trhoch), patrí medzi znalcami vína k najvyhľadávanejším. Tramín červený je známy vo svete pod nemeckým názvom Gewürztraminer (korenistý). Názov zdanlivo klame, no víno dorobené z tejto sorty patrí skutočne medzi biele. To len šupka zrelého hrozna, na ktoré sa čaká až do konca októbra, hrá tmavoružovými tónmi a odtiaľ je názov tejto aromatickej odrody. Preto sa v Rakúsku nazýva Roter Traminer (červený tramín) a tento názov sa ujal aj v celej strednej Európe. Slávu však tramínu nevydobyla táto časť kontinentu, ale Alsasko. Tramín je jednou zo štyroch typických alsaských odrôd. U tejto odrody býva koncentrácia aromatických látok vyššia než u iných odrôd. Je to vskutku náročná a vzácna odroda - biely kráľ slovenských vinohradov.                                                                                       

Pôvod odrody: Ide o veľmi starú kultúrnu odrodu, ktorá je odolná proti chorobám, mrazom a dáva kvalitnú úrodu. Vznikol pravdepodobne voľným krížením s lesným viničom a podieľal sa na vzniku ďalších klasických európskych odrôd viniča. Podľa niektorých prameňov sa odroda rozšírila z dnešného Talianska - južného Tirolska, oblasti Alto adigea, z okolia obce Termeno (Tramín) v časoch Marka Aurelia Proba. Pestuje sa tam od 15. storočia, aj keď je pravda, že začiatkom 20. storočia tam túto odrodu pestoval jediný vinár. Dnes sa v obci Termeno na počesť vín z Tramínu každoročne usporiadajú festivaly. Odroda však môže pochádzať aj z Maďarska, Rakúska alebo juhovýchodnej Európy. Od 16. storočia bola písomne dokumentovaná aj vo Falcku, dodnes sa tam údajne nachádza produkčný vinohrad vysadený tramínom pred viac ako 400 rokmi.

         Pestuje  sa  v   Alsasku ( až 18  %  plochy  vinohradov ),  v   Nemecku,   Rakúsku,   na   území   bývalej   Juhoslávie,   v   Maďarsku,   Česku  a  samozrejme  na  Slovensku.   U  nás  je  právom  považovaná  za  kráľa  slovenských  odrodových vín,  je  to  vzácna  odroda,  ktorá neposkytuje nadmerné úrody. Slovenské Tramíny získavajú pravidelné skvelé umiestnenia na medzinárodných súťažiach.

Charakteristika odrody: Je stredného rastu, má husté olistenie a je náročný na intenzívne ošetrenie listovej plochy. Úrody zvyknú byť kolísavé. Listy má malé, trojlaločnaté, strapce malé, široko kónické. Bobule sú malé s šedočervenou silnou šupkou, s vysokým obsahom korenistých látok a nižším obsahom kyselín. Sýto zelené listy zabezpečujú intenzívnu asimiláciu a tým aj vysokú cukornatosť bobúľ. Odroda ľahko degeneruje, preto sa musia neustále vyberať len tie najplodnejšie kry. Vďaka pestovateľskej náročnosti patrí u nás medzi menej rozšírené odrody, avšak teší sa veľkej obľube konzumentov. V Českej republike na Litoměřicku sa pestuje aj biely variant Tramínu.

Charakteristika vína: Tramín červený je plné, vysoko extraktívne, veľmi akostné, aromatické a korenisté biele víno s krásnym buketom. Po dosiahnutí sudovej zrelosti a nafľašovaní nadobúda výrazný tramínový charakter. Patrí k tzv. ťažším vínam.  Hrozno  dáva  zlatožlté  vína,  niekedy  až  jantárovej  farby,  ktorá   v  kombinácii  s  olejnatou  konzistenciou, dáva  vínu vizuálne  veľmi  atraktívny  charakter.  Vôňa  je  silná,  plná  a  korenistá.  Dominujú  kúsočky sladkého  sušeného  a  tropického  ovocia, med, korenie či niekedy ťažké parfémové tóny.  U  vína  z  dobre  vyzretých  strapcov  pripomína  vôňu  ruží  alebo  fialiek. Slovenským  tramínom  sa prisudzuje  vôňa  chryzantém. Chuť je rovnako ťažká a silná, plná, extraktívna, aromatická až korenistá ale lahodná, zanechávajúca dlhotrvajúci chuťový vnem na jazyku. Prechádza do guľatej, medovokorenistej chuti. Pre jeho charakteristickú výraznú arómu je považovaný za „návykové“ víno alebo sa mu tiež zvykne hovoriť aj „Áno“ víno, pretože po jeho konzumácii ženy nezvyknú hovoriť mužom „Nie“.

        Tramín   červený   je   charakteristický   častou    vysokou    cukornatosťou  a   nižším  obsahom  kyselín,  najmä   u   vín   spracovaných   z  prezretého  hrozna,  ktoré  môžu   pôsobiť   až  fádnym  dojmom.  V  takom  prípade  je   víno  prisilné,  pretože  nie  je  v   rovnováhe   alkohol  s  kyselinami.  Prednosti  Tramínu  sa  u  nás  využívajú  na  prípravu  kvalitných  akostných  vín, ktoré dosahujú  fľašovú  zrelosť  v  rozpätí  od  2  do  5  rokov,  ako  aj  na  výrobu  prívlastkových  vín  s najlepšou  fľašovou  zrelosťou  v  rozpätí  od  4 do 12 rokov. Nižší  obsah  kyseliniek  radí  toto  voňavé  vínko  medzi najobľúbenejšie,  pričom  práve  na  Slovensku  môže  dosahovať  pozoruhodnú  kvalitu.  Je to delikatesné víno a s trochou preháňania možno povedať, že ho je škoda piť k jedlu. Odporúčaná teplota na podávanie je 9-11° C.

Gastrokombinácia: Tramín červený odporúčame k niektorým špeciálnym úpravám hydiny (v kombinácii s ovocím), ázijskej kuchyni, jedlám s kari korením, k pečeným rybám, údenému mäsu, pikantným bielym mäsám, jemným aromatickým syrom, syrom s bielou plesňou alebo k ťažším predjedlám ako napr. ku kačacej a husacej pečeni. Ideálne vyznie v kombinácii s paštétami alebo pernatou divinou. Sladšie výbery je možné podávať ako aperitívy, hodia sa aj k syrom s modrou plesňou, prípadne na záver stolovania k sladkým dezertom, alebo len tak na zamyslenie a vychutnanie.