PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET - Pinot Noir

Ročník 2014
14,00 €
PANNONHALMI  APÁTSÁGI  PINCÉSZET - Pinot Noir
Alk. 14,0%
Obj. 0,75 l

Maďarské suché červené víno, ktoré vyrába vinárstvo „PANNONHALMI APÁTSÁGI PINCÉSZET“ vo vinohradníckej oblasti Pannonhalma.

     Aróma fialových kvetov, fialiek, bez stôp parfumov, cizelovane ovocná, jemne zemitá, mätová, mierne korenistá, ktorá sa konzekventne stáva chuťovým zážitkom. Oblé kyseliny, mäkké, krotko vypuklé taníny, takmer nebadateľná aróma praženého dreva – to sú piliere jeho konštrukcie. Látka a chuť vína sú organicky prepojené: objavuje sa trochu tmavej čokolády so zemitým charakterom, s lesnými hubami a fialovými kvetmi kvitnúcimi medzi opadaným lístím. Ovocnatosť (červené bobuľovité) sa neobjavuje ako samostatná kategória, ale bez neho by starostlivo a precízne vybudovaná rovnováha vína spadla. Burgundsko je niekedy celkom blízko.

Dostupnosť: Áno
Doporučená doba archivácie:
Zloženie
100% Pinot Noir /Rulandské modré/
Použitie v gastronómií
Ďaľšie víná od vinárstva Pannonhalmské opátstvo

Burgundské modré - Pinot noir


Pôvod odrody: Jeho domovinou je Francúzsko, kde sa v oblasti Bourgogne (Burgundsko) dokázateľne pestuje od 4. storočia. Spomína sa však už v 1. storočí, nie je však dosiaľ zistené, či sa odroda pestovala v Burgundsku už vtedy, keď ho osídlili Gálovia, alebo či bola dovezená  odinakiaľ. Do Čiech prenikla zásluhou kráľa  a  rímskeho  cisára  Karola  IV. a v  tomto období tvorila v Čechách 90%  výsadieb.  Na  Slovensku sa  pestovala  najmä  v  Nitrianskej  oblasti.

Charakteristika odrody:  Burgundské  modré  skoro  pučí,  rozkvitá   a  mäkne.  Hrozno  dozrieva  stredne  neskoro,  pred Frankovkou  a  Silvánskym. Odroda  je  náročná  na  dobré  vinohradnícke  polohy. Nízka  úrodnosť  Burgundského  modrého  v starých  neselektovaných  vinohradoch  spôsobila,  že  sa  táto  vynikajúca  odroda  z  našich  vinohradov  takmer  vytratila. S nástupom  šľachtiteľskej  práce  sa  však  znovu  dostala  do  povedomia,  najmä  preto,  že  úrodnosť  je  v  súčasnosti  dobrá  až vysoká.  Burgundské  modré  predstavuje  kvalitatívnu  špičku  v  sortimente  červených  vín.

Charakteristika vína: Vína  z  tejto  odrody  sú  mäkké,  plné,  korenisté  avšak  zamatové,  alkoholické  s  vynikajúcim mandľovým  buketom  a  s  nie príliš intenzívnou farbou. Je to produkt, ktorý dosahuje vrchol asi po piatych rokoch, často i neskôr. Zretím nadobúdajú vína jemný hnedastý tón, ktorý však nikdy nie je oxidatívny a nezatieňuje vynikajúcu harmóniu týchto vín. Je hriechom konzumovať tieto vína mladé. Odroda vhodná na archiváciu, vzhľadom na vyšší obsah kyselín.

Gastrokombinácia: Víno vhodné k bažantovi, divine, grilovanému mäsu a k jemným typom ušľachtilých syrov. Odporúčaná teplota podávania 15-17°C.
 

Vynohradnícká oblasť
Pannonhalma
Pahorkatina Pannonhalma je najmenšou ale zároveň najstaršou
Pannonhalmské opátstvo
        Benediktínski   mnísi